Het Oorlogsmuseum Gdynia is een product van de collectie van verzamelaar Mario Maas uit Axel. Vanaf zijn zesde jaar begon hij met het verzamelen van spullen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. In de loop der jaren groeide Mario’s verzameling uit tot een unieke collectie.

Mario vond dat er slechts één ding ontbrak: deze voor Zeeuwsch-Vlaanderen unieke collectie moest gedeeld kunnen worden met het grote publiek.

In 2004 wist Mario dit streven te realiseren. Ter ere van de zestigjarige viering van de bevrijding van Axel opende Mario in zijn schuur aan de Tweede Verkorting zijn privé-museum dat voor streekgenoten gratis te bezoeken is op de aangegeven dagen. Aan groepen die buiten deze openingstijden het museum bezoeken wordt wel een financiële bedrage gevraagd. In totaal beslaat de oppervlakte van het museum nu reeds 1000 vierkante meter. Ter plaatse zijn er nog voldoende mogelijkheden om het museum nog verder uit te breiden. Er is een stichting van louter vrijwilligers opgericht om het museum te beheren.

Het museum bevindt zich op een passende plaats. In september 1944 werd in de omgeving van de schuur hevig gevochten tussen de Polen en de Duitsers. Mario’s huidige schuur aan de tweede Verkorting overleefde als enige de heftige  beschietingen. Ook was het gebied rond de schuur door de Duitsers onder water gezet om de Geallieerde opmars te belemmeren.

De stichting is thans bezig met de verdere professionalisering van het museum. Deze website is daarvan het eerste tastbare product.  Het is de bedoeling dat er uiteindelijk onder de knop “geschiedenis” een beknopt overzicht verschijnt over de gebeurtenissen in de voormalige gemeente Axel(2003) per oorlogsjaar. Momenteel zullen we ons echter beperken tot de zogenaamde Slag om de Schelde die tussen september en november 1944 plaatsvond in Zeeland. We zullen vooral aandacht besteden aan de gevechten in Zeeuwsch-Vlaanderen en Axel in het bijzonder en deze plaatsen in een groter historisch perspectief.

Verder willen we het museum voorzien van documentatie om de collectie toegankelijker te maken voor een groter publiek. We willen informatie-borden laten maken en de objecten ordenen aan de hand van historische thema’s. Het samenstellen en vervaardigen van deze borden kost echter veel geld. Momenteel moeten Mario en zijn stichting al zelf financieel bijspringen om alleen de stookkosten te kunnen voldoen. De gemeentelijke subsidie die Mario en zijn stichting ontvangen wordt dankbaar aanvaard maar is volstrekt ontoereikend.

We zijn dan ook naarstig op zoek naar privé-personen, bedrijven en verenigingen die ons museum financieel willen ondersteunen. Het museum draait compleet  op vrijwilligers. Er blijft dus geen geld aan de strijkstok hangen. Wilt u ons sponsoren? Neem contact op.

 

 

Persberichten/links over Oorlogsmuseum Gdynia:

Zeelandmuseumland.nl klik hier

Oorlogsmusea.nl klik hier

Tweede-Wereldoorlog.org klik hier

Tripgids.nl klik hier